Fogynak a napok a nyári szünetből.

Az egész család számára kihívás, mikor újra elkezdődik az iskola, óvoda. Még inkább, ha ez első alkalommal történik. A gyerek sikereit a szülő saját sikereiként, kudarcait pedig saját kudarcaiként értékeli. Tehát mindkét félnek fokozottan érzékeny ez az időszak.

iskolakezdes

A gyerek félelmei hátterében sokszor a szülők saját, múltbéli rossz élményei rejlenek a teljesítménnyel, beilleszkedéssel kapcsolatosan. A szülő gyerekkorban átélt sikerei, kudarcai befolyásolják őt magát és a gyereket is iskolai, óvodai problémáinak megoldásában. Többnyire olyan a helyzetekben tudja jól segíteni gyermekét, amiket korábban ő maga is sikeresen oldott meg . És ugyanúgy a félelmek, szorongások újraélednek, és ezek gátolják a szülőt abban, hogy átsegítse gyermekét hasonló helyzeteken, sőt át is adhatja aggodalmát.

A tanuláshoz, teljesítményhez való viszonyulásunk, az önértékelésünk, önelfogadásunk, önbizalmunk elsősorban a családban alakul ki. Képességeink, erősségeink is itt fejlődnek, hogy alkalmassá tegyék a gyereket arra, hogy kikerülve a biztonságos fészekből, megtalálja helyét a külvilágban is. A túlzott szülői elvárások fokozzák a szorongást, és ez csökkenti a teljesítményt. A kudarcok pedig erősítik a szorongást, és további kudarcokhoz vezethetnek.

Az iskolai kudarcok, a teljesítményromlás néha a túlzott szülői elvárások elleni lázadásnak tudható be.
Az iskolai és a családi elvárások különbözősége is okozhat zavart a beilleszkedésben. Esetleg, amiért eddig otthon dicséretet kapott a gyerek, azokért a tulajdonságokért az iskolában vagy óvodában nem dicsérik meg. Nehezebb lehet a beilleszkedés azoknak a gyerekeknek is, akik megszokták, hogy otthon központi szerepben voltak, körülöttük forgott a világ, és emiatt kevesebbet tanultak meg alkalmazkodásból, másokra való odafigyelésből, illetve nehezen bírják, hogy nem kapnak meg mindent azonnal.

Érdemes az iskolára, óvodára való készülődés időszakát önmagunkba fordulással, saját múltbeli emlékeink feldolgozásával, elengedésével kezdeni. Ezzel tudunk a legtöbbet segíteni.

Gyermekkineziológia oldalunkon letöltheted a Gyógyulás csakravirágokkal c. jegyzetünket, amely gyerekeknek szóló otthoni kis terápiánk.

Mélyebb szembenézéshez, ahhoz, hogy megtanuld megkeresni a problémáid, vagy gyermeked félelmeinek, betegségeinek az okát, a kineziológia módszere remek alap. Ha elsajátítod az izomtesztet, bármikor kitesztelheted, melyek a számodra, vagy a családod számára megfelelő ételek, vitaminok, táplálékkiegészítők. Betegség esetén rögtön tudsz múltbeli eseményeket, okokat keresni és feloldani.

Legközelebb szeptember 14-15-én lesz kineziológia kezdő tanfolyam.

További szép nyarat mindenkinek!
Balázs Móni és Gábor

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük